Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


wárosok

2008.08.26tormwind városa maradt az Azeroth földjén élő emberek utolsó menedéke. A Második Háború után ujjáépített város az emberi kultúra és mérnöki tudás csodája. Stormwind derék védői tartják fenn a békét a város falain belül, eközben az ifjú király, Anduin Wrynn uralkodik hatalmas várkastélyából. A Bazár kerület tömve van a kontinens minden tájáról, és azon túlról érkező árucikkekel, míg az Óváros utcái a harcos kaszt különféle képviselőitől nyüzsögnek. Az északot feldúló élőhalott seregektől érintetlen városnak így is szembe kell néznie a saját fenyegetéseivel, a város falain belülről és kívülről egyaránt.

élyen Lordaeron romokban heverő fővárosa alatt, a királyi kripták a gonosz és élőhallott népek erődjévé váltak. Az eredetileg Arthas herceg által az élőhalott seregek központjának szánt virágzó Mélyváros elhagyatottá vált, mikor a Lich király segítségül hívta Arthas-t a távoli Northrend-be. Arthas távollétében a Sötét Hölgy, Sylvanas Windrunner vezette a lázadó Elfeledetteket Mélyvárosba, hogy azt magának követelje. A letelepedés óta az Elfeledettek dolgoznak a város felépítésén, eltorzult katakombák, sírok és alagutak labirintusának kikotrásával, melyet még Arthas kezdett meg.

 

míg temérdek törpe erőd elesett a Második Háború idején, Ironforge (Vaskohó) hatalmas városába, mely Dun Morogh fagyos ormai között fészkel, sose tudtak betörni a Horda seregei. Ironforge, a törp nép kő és szikla megmunkálási szakértelmének csodája, a hegység szívében lett felépítve: mesteremberek, felfedezők, bányászok és harcosok kiterjedt földalatti városa. Habár a Szövetség meggyengült az elmúlt években, Ironforge törpéi, Magni Bronzebeard (Bronzszakáll) király vezetésével új jövő kovácsolásán fáradoznak.

 

eldrassil óriási fájának legtetején fekszik Darnassus csodálatos városa, a világtól elvonuló sötételfek új menedéke. Druidák, vadászok és harcosok költöznek egyaránt a fakunyhók és pompásan gondozott ligetek soraiba. A Hold Temploma tündöklő jelzőtűzként magasodik a fák fölé, az oszlopsoros Igazság Csarnokával szegélyezve, ahol az éber Őrszemek gyülekeznek, hogy védelmezzék a földjüket. Tyrande Whisperwind (Suttogószél) főpapnő uralma alatt Darnassus városa jelenti a zavartalan testamentumot mindaközött, amit a sötét elfek szentként tisztelnek. Egy város, összhangban a természet változásával és folyásával, mely egy nagy tó partjának mentén lett felépítve, a kristálytiszta vizet átívelő elegáns hidakkal. Másmerre pedig az erdő hulló levelei borítják be a csendes városi ösvényeket.

 

legendás Orgrim Doomhammer tiszteletére elnevezett várost az ork nép új hazájában emelték, hogy főváros legyen. Durotar kietlen földjének egy hatalmas, kanyargós szurdokában a világ egyik leghatalmasabb harcos-városaként félik a népek. Orgrimmar roppant falai mögött vén sámánok osztják meg tudásukat a Horda ifjabb nemzedékének vezetőivel, míg a harcosok az arénában mérkőznek meg egymással, hogy fejlesszék a képességeiket, hogy felkészüljenek a próbákra, amik a vadonban várnak majd rájuk.

hunder Bluff hatalmas városa fennsíkok sorának tetején helyezkedik el, és Mulgore zöldellő mezőségeire nyílik. Az egykoron még nomád taurenek alapították nemrégiben, hogy a kereskedő karavánok, vándorló mesteremberek és iparosok találkozó helye legyen. Eme büszke város szolgál menedékül a bátor Vadászok számára is, akik Mulgore síkságain és környező területein keresztül cserkészik be veszélyes prédájukat. Hosszú kötélhidak ívelik át a szakadékokat a mezőségek között, melyek sátrakkal, házakkal, színesre festett totemekkel és szellemkunyhókkal vannak beterítve. A hatalmas törzsfőnök, Cairne Bloodhoof ügyel a nyüzsgő városra, biztosítva, hogy az egyesült tauren törzsek biztonságban és békében élhessenek.

 


Az Elwynn Forest egy hatalmas erdőség mely az Azeroth-on élő emberek bölcsője. Bár a terület nagy része elégett vagy megsemmisült az első háború alatt - amikor az orkok megostromolták Stormwind-et - az óriási fák és a buja tisztások újra kinőttek. A stormwind-i helyőrség által állandóan erős felügyelet alatt tartott Elwynn békés hely maradt a háború végéig. Több farm létesült a termékeny földeken, a helyőrségi őrtornyok pedig éberen figyeltek minden mérföldön, sikeresen távoltartva az erdőtől a Horda tomboló erőit. A csendes erdőben vaddisznók és farkasok lesnek könnyű prédára. Durva gnollok és koszos koboldok mászkálnak az erdő félreeső részein, de ezek a félénk lények csak ritkán támadnak elwynn-i vagy stormwind-i tulajdonra. Elwynn legnagyobbrészt jólétet és nyugalmat sugároz. Azonban ha az utazók túlságosan letérnek a fő utakról, lehet hogy az árnyak között rejtőző veszélyekkel találják magukat szembe.
 


Egykor Westfall volt Stromwind fő mezőgazdasági területe, de az éveken át zajló konfliktusok és elhanyagoltság miatt napjainkra ugarrá vált. Már senki sem gondozza a növényeket a földeken és a hajdanán gazdag bányák is elhagyottan állnak. Még a korábbi védők a Stormwind Garrison is elhagyta a magányos területet, amikor a fenntartási költségek túl nagyra nőttek. Katonai védelem hiányában Westfall nagy részét elpusztította a lázadó Defias Testvériség és fél-ember csapata. Westfall lett a tolvajokból és banditákból álló Testvériség főhadiszállása. A helyi babonáktól kezdve a mechanikus arató gólemekig a Testvériség minden eszközt felhasznál hogy elriassza az átutazókat és hogy titokban tarthassa fondorlatos terveit.

 

Loch modan
Ősi vidék melyet a törpök uralnak és vigyáznak. Egy hatalmas tó zöld mezőkkel, fenyvesekkel és a gigantikus kőgát által övezett tája tárul az ide látogató elé. Egyetlen települése Thelsamar félig a föld fölött, félig pedig alatta nyugvó házikók sokaságából áll. Keletről Dun Morogh hatalmas hegyei védik ezt a szép területet, ahol a nyugodt külsőt néhol az idelátogatóra támadó medvék, pókok, krokodilok és a félelmetes Ogrék törik meg. Bár békés vidék mégis valami gondterheltség érezhető, amit sokan a Sötét Vas klán még mindig élő csatlósaik jelenlétére tudnak be. Dél felöl két óriási szobor őrzi Loch Modan tavát amik még a régi, Három Pöröly Háború után épültek meg így még most, haláluk után is Madoran és Khardos szobrai figyelik ki lép be eme zöldellő tájra.

Redrige Mountains
Elwynn Forest hatalmas erdősségétől keletre egy kopár hegyvidékes területre juthatunk, ami vörös talajáról és szikláiról ismeretes. Redridge volt a kapcsolat a törpök és az emberek között de a Három Pöröly Háború végigperzselte és sötétté, tüzes lávavidékké tette így most azt a részét csak úgy hívják Burning Steppes, ahol Ragnaros a Tűzlord hatalma kiteljesedett. A megmaradt részt az emberek védelmezik folyamatos támadások közepette. Orkok és Gnollok törtek be a hegyvidékre és súlyos összecsapásokban területeket szereztek majd pár erőd is sikerült megkaparintaniuk. Veszélyes és rémisztő csatlósok segítségével riogatják Lakeshire lakosságát, akik küzdenek s közben javítják a csaták által ejtett sebeket környezetükön. Nehéz terepre téved ki ide belép, könnyedén belekeveredhet a kisváros mindennapi problémáiba mit Stormwind segítőképtelensége csak tovább tetéz.

 


A Dun Morogh csipkézett élű, hóborított csúcsai kimeríthetetlen mennyiségben tartalmaznak érceket és követ, melyek alapanyagul szolgálnak az ironforge-i törpék nagyratörő mérnöki terveihez. Ironforge városától leásva mélyen a hegyekbe, egészen a Coldridge völgyben lévő Anvilmar-ig, végig a törpék leleményességének bizonyítékait csodálhatjuk meg. Azonban nem minden ilyen békés Dun Morogh-ban. A Gol'Bolar-i kőfejtőben végzett felelőtlen bányászat kiszabadította föld alatti odújukból a veszélyes Rockjaw Trogg-okat. Míg a trogg invázió fenyegeti Magni Bronzebeard király terülteteit, a Frostmane trollok kihasználták a szétziláltságból adódó lehetőséget, és megpróbálták visszaszerezni ősi otthonukat. Az élet kegyetlen Dun Morogh hófehér csúcsai között, de ami hiányzik magasságban a törpéknél, pótolják szívükkel és bátorságukkal.
 


Az Elwynn erdőség egykoron oly buja déli övezete mostanra sötét és titkozatos területté alakult át. Többen azt hiszik, hogy a közelben lévő deadwind-i hágótól éjszakánként rettenetes szörnyek kószálnak erre. Mások úgy vélekednek, hogy ősi átok sújtotta ezt a földet. Az okoktól függetlenül Duskwood a rémület és a babona vidékévé vált. Az emberek akik az egykor gazdag földön gazdálkodtak, mára sötétté és elkeseredetté váltak. Nem akarják elhagyni ősi otthonukat, de elűzni sem tudják a rettenetes árnyat mely felettük lebeg. Nyugatról a westfall-i ugarral, keletről pedig a sötét és csalóka deadwind-i hágóval határolt Duskwood egy olyan fertőzött területté vált, ahol még nap legvilágosabb óráiban is árnyak és a gonosz jelenléte hatja át a levegőt.
 

 

Hillsbrand Foothills
Hillsbrand Foothills, a Szövetség és a Horda ellentéteinek kiéleződésének határa. A part menti Szövetséges terület rendkívül közel helyezkednek el az északi hordás városhoz, Tarren Mill-hez, ahol a halál őrei vigyázzák a kalandozókat. A szövetségesek nagy előnyben vannak ezen a területen, a közeli farmok és bányák mind az ő fennhatóságuk alatt állnak, ezzel kiszorítva a horda előrenyomulását. A bányák és mezők birtoklása komoly fejfájást okoz Tarren Mill vezetőségének, így minden erejükkel azon vannak, hogy az emberek és törpék sorait tizedeljék. Az Alterac hegység felé vezető északi utak ugyanakkor a havasi jetik és ogrék tulajdonát képezik és nem nézik jó szemmel azokat a harcokat, amelyek a területükön történnek.


Nyugati Kalimdor kontinens északi partjainál fekszik Teldrassil szigete, a világtól elvonult éj elfek otthona, ékes bizonyítéka az elfek varázserejének és természethez való kötődésüknek. A Lángoló Légió támadását követő kataklizmikus események után az Ősök Köre és a hatalmas druidák egyesítették erejüket, hogy egy óriási Világ Fát ültessenek Teldrassil- on. Teldrassill-nak hívták a fát mely az ő nyelvükön azt jelenti "a föld koronája". Az éj elfek új otthonukat Teldrassil ágai között rendezték be. Hatalmas fákból és hömpölygő folyókból álló erdőséget hoztak létre, ami abban az örök éjszakában fürdött, amely az elfek világára borult az idők hanyatlásakor. Azonban a mágikus erdő csendjét hamarosan baljós jelenlét zavarta meg. Tébolyult furbolg-ok és még ocsmányabb teremtmények jelentek meg, és az éber Sentinel-eknek meg a bölcs druidáknak minden figyelmükre szükségük van hogy új otthonuk biztonságát megőrizzék.
 

 


tanglethorn egy óriási dzsungel, Duskwood-tól délre. A titokzatos Jungle Troll-ok egykori otthona, ma régi romokkal és omladozó troll városokkal tűzdelt terület. Az elmúlt években a stormwind-i emberek megpróbáltak kereskedelmi útvonalakat létesíteni ezen a vad dzsungelen keresztül. Bár sikerült megalapítaniuk egy kis kikötővárost Blackwater Cove-ot, a rájuk támadó troll túlerő könnyedén visszakergette őket szülőhazájukba. A távozó emberek nyomába azonnal a ravasz goblin kereskedőhercegek léptek, akik bányászatba és fakitermelésbe fogtak. Bár a goblinok nem felügyelték keményen ezeket a távoli üzemeket mégis veszélybe kerültek, mivel a trollok megfogadták, hogy megtisztítják ősi földjüket az összes idegen behatolótól.

 

ávoli múlt: Az Univerzum megszületett. Az ezt követő évezredek során a hatalmas Titánok elkezdték megmintázni és formába önteni a világot a Hatalmas Sötét Túlvilágról (Great Dark Beyond), Rendet hozva a Káoszba.  A Titánok legnagyobb hőse, Sargeras, a gigászi munkájuk védelmezője lett. De Sargerast megrontották a Torz Alvilág (Twisting Nether) gonosz lényei, és úgy döntött, lerombolja a Titánok munkáját. Hogy ezt véghezvigye, kiszabadította és behódoltatta Eredart és Nathrezimet, és azok a katonái lettek. Eredar és Nathrezim idővel saját szolgákat szerzett, leigázva olyan lényeket, mint a Mélység Urai (Pit Lords) vagy a Könyörtelen Vadászok (Fel Stalkers). A most Lángoló Légiónak (Burning Legion) nevezett lények, Sargeras seregei, a pusztítás útjára léptek, lerombolva minden világot, amibe csak botlottak.

Millió évekkel ezelőtt: A Titánok megfékezték és bebörtönözték az Ősi Isteneket, akik ezt a kezdetleges világot népesítették be. Ezután tovább folytatták Azeroth fizikai tulajdonságainak formázását.

Néhány százezer évvel ezelőtt: A Titánok megalkották az életet, és az Azerothot benépesítő fajokat. Elsők között a sárkányokat, ezt követően pedig a Kaldoreiakat, az embereket, a törpéket, és másokat.

-15.000: A éj elfek, más néven a Kaldoreiak, öntudatukra ébredtek, és egy hatalmas társadalmat alapítottak Kalimdor szívében. Primitív mágiával kontárkodtak és azt gondatlanul rászabadították Azeroth világára.

-14.416: Megszületett Malfurion és Illidian Stormrage (Tombolóvihar).

-13.220: Tyrande Whisperwind (Suttogószél) megszületett.

-9.415: A démoni Lángoló Légió, engedve a világból eredő energiák csábításának, egy tömeges inváziót indítottak, hogy elszívják a világ veleszületett mágikus erejét. A éj elfek képtelenek voltak megfékezni a tomboló démonokat, így szövetségre kényszerültek az ősi sárkányokkal annak reményében, hogy kiűzzék a Légiót a világból. Az elkövetkező összecsapás olyan apokaliptikus volt, hogy Kalimdor földjének egy nagyobb része leszakadt, és a tenger alá süllyedt.

A éj elfek megfogadták, hogy soha többé nem használnak mágiát, félve a légió visszatérésétől. Illidian Stormrage-et bebörtönözték Barrow Deeps-be saját népe ellen elkövetett bűnei miatt.

 

Alexstraza az Életkötő (Life-Binder), Malygos a Varázsszövő (Spell-Weaver), Nozdormu a Kortalan (Timeless), és Ysera az Álmodó (Dreamer), együttes nevükön a négy sárkánylény, összevonták mágikus energiáikat, és megalkották a Démonlelket (Demon Soul). A Démonlélek egy nagyhatalmú ereklye, mellyel más sárkányokat lehet irányítani csakúgy, mint elpusztítani a Lángoló Légió ügynökeit.
Neltharion a Földőrző (Earth-Warder), későbbi nevén Halálszárny

(Deathwing), nem osztotta meg az erejét a Démonlélekkel, ezáltal megőrizve teljes erejét, a leghatalmasabbá vált az összes sárkány közül.

Alexstraza, Ysera, és Nozdormu bűbájjal ruházták fel a éj elfeket, hogy fajuk erős maradjon a Légió visszatérésének esetére. Alexstraza egy varázsmakkot helyezett az Örökkévalóság Kútjába (Well of Eternity), melyből a hatalmas Nordrassil Világ Fa (World Tree), más néven a "Mennyek Koronája" kinőtt. Ysera összekapcsolta a Világ Fáját saját Smaragd Álmával, és egyezséget kötött Kaldorei druidáival. Nozdormu bűbájt helyezett el Nordrassil-on, ezzel halhatatlanná téve az elfeket, akik addig nem halhatnak meg, amíg a Világ Fa él.

-5.415: A éj elfek egy kis csapata megtagadta az értékes mágiájuk feladását, ezért száműzték őket Kalimdorból. A keleti földrész felé hajóztak, ott megalapították Quei'Thalas királyságot, és magas elfeknek nevezték el magukat. A magas elfeket folyamatosan ostromolták az őslakos trollok harci csapatai.

-2.315: Az emberek Lordaeron földjén megalapították az Arathor Császárságot.

-2.115: A magas elfek a trollokkal vívott állandó háborúk elvesztésének küszöbére kerültek, és Arathor ember népének segítségét kérték. A trollok elleni segítségért cserébe a magas elfek beleegyeztek, hogy megtanítsák az embereknek a mágiát. Az elfek és emberek együttes seregei sikeresen megtisztították a trolloktól Lordaeron nagyrészét.

-2.015: Az emberek vakmerő és meggondolatlan mágiahasználata során a Lángoló Légió ügynökei ismét szivárogni kezdtek a világba. Megalakult Tirisfal Rendje. Tirisfal nagyhatalmú őrzői megfeszülten vívták titkos háborújukat a Légió ügynökei ellen, a köznép tudtán kívül.

-615: Az állandó belső harcoknak köszönhetően és engedve a túlterjeszkedés nyomásának Arathor Császársága hét önálló nemzetre szakadt: Alterac, Azeroth, Dalaran, Gilneas, Kul Tiras, Lordaeron, és Stormguarde.

-440: Megszületett Aegwynn, Azeroth Őrzője.

-240: Aegwynn csatában legyőzte Sargerast, a Lángoló Légió urát. Sargeras gonosz lelkét Aegwynn születendő gyermekének lelkébe béklyózta.

 

396: Megszületett Muradin Bronzbeard (Rézszakáll).

518: Megszületett Cairne Bloodhoof (Vértáncos).

540: Kil'jaeden, a Lángoló Légió másodtisztje alkut kötött Ner'zhul-al, a Draenori (egy Azeroth-hoz hasonló, de másik világ) orkok vezetőjével. A Légiónak tett szolgálataiért cserébe Ner'zhulnak és az orkoknak a démonúr hatalmat ígért, és részvételt az új világok leigázásában.

543: Habár Azerothból elűzték őket, a Lángoló Légió Ner'zhul segítségével tovább fertőzte Draenor földjén élő ork klánokat. Az egykor nemes, sámánisztikus ork klánok őrjöngő hordává kezdtek egyesülni.

545: Gul'dan megszületett.

545-550: A Horda megtámadta és legyőzte a draeneieket és a Draenorban honos más fajokat. A mészárlás ideiglenesen megállította az ork vérengzést, de a klánok hamar elkezdtek egymás közt harcolni. A megmaradt draeneiek gerilla harcokba kezdtek az orkok és a démon mestereik ellen. Habár az orkok jelentős számbeli fölényben voltak, a draeneiek mégis kitartottak 618-ig, Illidian seregeinek megérkezéséig.

546: Megszületett Antonidas.

547: Megszületett Anduin Lothar.

553: Megszületett Uther, a Fényhozó (Lightbringer).

555: Gul'dan ígéretesnek bizonyult az ork mágia tanulmányozásában, ezért Ner'zhul tanítványa lett.

559: Aegwynn életet adott fiának, Medivh-nek, aki arra rendeltetett, hogy az Utolsó Őrző legyen.

Megszületett Kel'Thuzad.

564: Megszületett Llane, Azeroth hercege.

565: Gul'dan démoni mágiát kezdett tanulni Kil'jaeden keze alatt.

Megszületett Khadgar.

570: Ner'zhul képtelen volt folytatni az orkok szolgaságba kényszerítését a Légió számára, és felbontotta a Kil'jaedennel kötött egyezséget. A démon bosszút esküdött a sámán ellen és megkörnyékezte Gul'dant, hogy onnan folytassa, ahol Ner'zhul abbahagyta. Gul'dan buzgón beleegyezett, és létrehozta az Árnyék Tanácsot (Shadow Council), hogy itányítsa a Hordát. Az Árnyék Tanács elkezdett kiszivárogni a Torz Alvilág (Twisting Nether) felé, új leigázandó világok után kutatva.

571: A benne lévő hatalom felszabadult, elárasztotta Medivh-et a 12. születésnapján, és ettől kómába esett.

Megszületett Grom Hellscream (Pokolsikoly).

 

577: Llane herceg elérte a Felemelkedés Korát (Age of Ascension).

Medivh felébredt a kómából. Bár úgy tűnt, Medivh teljesen uralma alatt tartja erejét, de közben Sargeras mentális uralma alá került.

Medivh Karazhan tornyába ment, hogy folytassa tanulmányait.

580: Medivh először került kapcsolatba Gul'dannal, és az Árnyék Tanáccsal.

581: Medivh és Gul'dan sorsdöntő megegyezést kötött. Medivh kaput nyit Azeroth és Draenor között, és megmutatja Gul'dannak Sargeras sírjának helyét. Cserébe a Horda leigázza az embernépet, és végez Medivh ellenségeivel. Egyik fél sem sejtette, hogy ez a megegyezés éppen Kil'jaeden kezére játszik.

583: Medivhet őrületbe kergette Sargeras szelleme, megnyitotta a Sötét Kaput, és az ork horda megkezdte Azeroth invázióját.

Az orkok megtámadták Stormwind Keepet (Szélvihar Erőd), de nem sikerült bevenniük az erődítményt. A horda vezetői egymás közt kezdtek el civódni.

584: Llane herceg elfoglalta a trónt, mint Azeroth új királya.

Megértve, hogy a Hordának új vezetőre van szüksége, hogy egyesítse a klánokat (és megszilárdítsa Gul'dan hatalmát), az Árnyék Tanács kinevezte Feketekezet, a Pusztító (Blackhand the Destroyer) Hadvezért a Horda élére.

593: Aegwynn érezve Sargeras befolyását saját fián, szembeszállt Meldivhel. De a Mágus legyőzte őt, és elűzte Karazhanból.

Aegwynn tájékoztatta Llane Királyt Medivh sötét erejéről és szerepéről az orkok Azerothba kerülésében.

Megszületett Arthas herceg, Terenas, Lordaeron királyának fia és örököse.

Megszületett Thrall, Durotan fia.

594: Khadgar varázslót Medivh Karazhani tornyához küldte Kirin Tor, hogy Medivh tanítványa legyen, és hogy kémkedjen Dalarannak.

Durotan, a Fagyfarkas (Frostwolf) klán vezetője, titokban találkozott Orgrim Doomhammerrel (Végzetkalapács), hogy megvitassák közös aggodalmaikat Gul'dannal és hűtlen uralmával kapcsolatban. A találkozó után Gul'dan bérgyilkosai végeztek Durotannal és asszonyával, magára hagyva a csecsemő Thrallt a vadonban.

Egy ember vadászcsapat, Aedelas Blackmoore vezetésével, megtalálta Thrallt, és magával vitte a Durnholde erődbe. Blackmoore elkezdte nevelni Thrallt, mint rabszolgát és gladiátort.

Megszületett Jaina Proudmoore.

 

598: Medivhet megölte legjobb barátja, Lord Lothar és saját tanítványa, Khadgar. Gul'dan elméje kapcsolatban volt Medivhével a mágus halála pillanatában, így sokkot kapott és katatonikus kómába esett. A sámán útmutatása nélkül maradt Blackhandet végül legyőzte Orgrim Doomhammer (Végzetkalapács).

A félork Garona orvul végzett Llane királlyal és Stormwind erőd a Horda kezére került.

Medivh egy jövőbeli reinkarnációja visszatért Karazhanba és kiszívta a torony mágikus energiáit. Ezeket az energiákat akarta felhasználni a Lángoló Légió ellen, annak visszatérése esetén. Küldetése sikerrel járt, Medivh 617-ben visszatért, és elkezdte megtervezni a Légió elleni háborút.

Öt kemény és kimerítő év után a Horda végül leigázta Azeroth és Khaz Modan népeit, és a Feketeszikla Csúcsot (Blackrock Spire) jelölte ki további hadműveletei bázisául.

Lord Lothar vezette az emberek visszavonulását az északon fekvő Lordaeron felé. Miután megérkeztek, meggyőzte a hét nemzet vezetőit, hogy egyesítsék csapataikat a Horda ellen. Arathoriai császárság különálló népei újra egyesültek a Lordaeroni Szövetségben.

 

599: Orgrimm Doomhammer a Horda vezetője elindította hatalmas flottáját, hogy betörjön Lordaeron partjaira. A Horda megállíthatatlanul nyomult előre Lordaeron szívébe és sikeresen lerombolta a magas elfek ősi királyságát, Quel'Thalast.

A szövetségesek végül visszaverték a Hordát, de Lord Lothar elesett a Feketeszikla Csúcs (Blackrock Spire) ostrománál. A szövetséges hadsereg szeretett vezetőjük elvesztésétől feldühödve a földig rombolták Feketeszikla Csúcsot, és visszaszorították a hordát egészen a Sötét Kapu küszöbéig.

Itt aztán végső csapást mértek a Hordára, és lerombolták a Sötét Kaput.

Nekros Skullcrusher (Koponyazúzó) felhasználta a Démon Lelket, hogy elfogja Alexstazat és a horda szolgálatába állítsa a vörös sárkánysereget.

600: A Szövetségesek a renegát orkokat összeterelték és internáló táborokba helyezték el őket.

 

601: Az ősi ork sámán, Ner'zhul összegyűjtötte a megmaradt klánokat Draenorban és újra megnyitotta a Sötét Kaput. A klánokat arra utasította, hogy gyűjtsenek össze néhány ereklyét Azerothból, melyek segítségével további kapukat tud majd nyitni Draenorban.

A Szövetség a varázsló Khadgar vezetésével hadsereget küldött a Sötét Kapun keresztül, hogy megakadályozza Ner'zhul terveit. A két sereg összecsapásai hónapokon keresztül tartottak Draenor pokoli földjén.

Az ellopott ereklyék képessé tették Ner'zhult, hogy további kapukat nyisson meg Draenor világában. De mielőtt átvezethette volna rajtuk a klánokat, elvesztette a mágikus energiák feletti uralmát, és azok elkezdték felemészteni a világot és annak belső szerkezetét. A Szövetség hősei, tudván, hogy örökre itt ragadnak, lerombolták a Sötét Kaput, így Azeroth biztonságban maradt a tomboló energiáktól.

Draenor elátkozott világa darabjaira szakadt, csak egy maradványt hagyván hátra, melyet Külvilág (Outland) néven ismerünk.

Ner'zhult és az Árnyékhold (Shadowmoon) klán tagjait elfogták Kil'jaeden csapatai, amikor a Torz Alvilágba (Twisting Nether) léptek. Ner'zhult Lich királlyá változtatták és egy jégdarabba börtönözve visszalökték Azerothba, ahol Northrend Jégkorona (Icecrown) gleccserében ért földet. Ner'zhul boszorkánymestereit és sámánjait darabokra szaggatták, és Lichekként a vasakaratához béklyózták.

 

A Sárkány Napja

Nekros, a Sárkánytorok (Dragonmaw) klán boszorkánymestere folytatta Alexstraza vörös sárkányseregével a harcot, és Grim Batoli bázisáról irányítva gyors, rajtaütésszerű támadásokat hajtott végre Lordaeron ember csapatai ellen. A Démon Lélek segítségével megőrizte uralmát Alexstraza fölött. A Kirin Tor egy kétségbeesett próbálkozással állt elő, hogy végleg eltörölje az ork fenyegetést. A titkos küldetésben részt vett Rhonin a varázsló, Vereesa az elf vándor és Falstad, a törpe, céljuk pedig a Démon Lélek elpusztítása és a sárkány sereg felszabadítása volt.
Küldetésük sikerrel járt, így nemcsak Azeroth utolsó nagyobb ork klánjait sikerült elpusztítani, hanem keresztülhúzták Halálszárny
(Deathwing) számításait, aki abban reménykedett, hogy a Démon Lélek segítségével legyőzi a többi sárkányt, és Azeroth mindenható urává válik.

602:
Az ork internáló táborokat ismét megnyitották. Csupán kevés elszórt ork klánnak sikerült elkerülnie a Szövetség haragját és túlélnie a kíméletlen vadonban.


A Pók Háborúja

611-615: Ner'zhul élőholt szolgái megpróbáltak egy bázist kiépíteni az ősi, homályba borult Azjol-Nerub császárság helyén, Northrenden. A pókszerű Nerubiakat végül leigázta a Lich király élőholt harcosai végtelen utánpótlásával és a Rémület Urainak (Dread Lords) támogatásával. Ner'zhul sikeresen kiterjesztette a hatalmát az egész fagyott kontinensre.


Thrall Meséje: A Klánok Vezére

615: Thrall, a fiatal ork, aki rabszolgaként és gladiátorként nevelkedett az emberek között, megszökött, és elindult felderíteni származását. Thrall sikeresen egyesített számos renegát ork klánt, és vezette a lázadást a Szövetség ellen.

616: Az új veszedelemtől tartva, hogy a horda ismét felülkerekedik rajtuk, a Szövetség nemzetei civódni és vitázni kezdtek. Nagy nyomás nehezedett az emberek vezetőire.

Thrall lett a Horda új vezére és elkezdte népét visszavezetni az elhagyatott sámáni kultuszhoz. Az új életre kelt horda végül kezdte elveszteni a Légió démoni rontásának utolsó jeleit is.

Polgárháború dúlta fel a Szövetség nemzeteit, mialatt egy új, láthatatlan ellenség közeledett - a Lángoló Légió visszatért...

 

617: Egy rejtélyes próféta hívásának engedve Thrall az Ork Hordát a tengeren átkelve Kalimdor földjére vezeti.

A próféta Lordaeronba utazik, hogy figyelmeztesse Terenas királyt az élőholt veszedelemre, és a Légió eljövetelére, de a király visszautasítja, hogy bármit is tegyen, mivel úgy véli a Szövetség belső ügyei nagyobb fontossággal bírnak.

Ner?zhul, a Korbács (Scourge) Lich királya megkezdi az élőholt pestissel Lordaeron földjének pusztítását. A nemes Arthas paladin, miután szemtanúja volt miként teszi tönkre a Korbács romlása szülőföldjét útra kel Northrend felé hogy kiegyenlítse a számlát. A világ tetejének jeges pusztaságában megadja magát Ner?zhul akaratának aki átadja neki a Frostmourne nevű rúnakardot. Immár Halál Lovagként (Death Knight) visszatér Lordaeron földjére, meggyilkolja Terenas királyt, s a Korbács kezébe adja királyságát.

A Lángoló Légió (Burning Legion) Lordaeron és Quel?Thalas meghódításával kezdi meg Azeroth invázióját, lemészárolva e földek megmaradt túlélőit.

Mindeközben Kalimdorban a Horda szétválik, mivel Thrall követi a Prófétát, míg Grom Hellscream és a Warsong (Csatadal) klán új ork településeket hoznak létre, s figyelmetlenségükben magukra haragítják az Éj Elfeket, mikor meggyalázzák az Ashenvale Erdő szélét.

Mannoroth a Pusztító, és Tichondrius a Sötét befolyásának engedve Grom Hellscream Warsong klánja lemészárolja Cenarius-t. Ashenvale és a Világ Fa (World Tree) egyik létfontosságú védőjét.

A Lordaeron romjaiba menekült túlélők, Jaina Proudmoore és emberi kísérői egyezségre jutnak Thrall-al, hogy megszabadítsák Grom Hellscream-et Mannoroth vérátkától.

Grom Hellscream elbukik a Mannoroth ellen vívott csatában, bár halála előtt még sikerül levágnia a démont, megszabadítva önmagát, és a Hordát a Lángoló Légió átkától.

A Lángoló Légió megindítja invázióját Ashenvale ellen, azt remélve, hogy megtörhetik az Éj Elfeket, és megszerezhetik a Világ Fa mágiáját.

Tyrande Whisperwind (Suttogószél) abban bízva, hogy Illidan Stormrage (Tombolóvihar) ereje hasznosnak bizonyulhat a Légió visszaverésében, szabadon engedi a Démonvadászt.

Arthas és a Lich király manipulációival azt próbálja elérni, hogy Illidan ellopja Gul?dan Koponyáját, melynek segítségével egy Éj Elf ? Démon hibriddé válhat. Az ereklye erejétől áthatott Illidan lemészárolja Tichondrius-t és azon ügyködik, hogy hátráltassa Archimonde terveit. Megérezve Illidan démoni lényét, Furion száműzi csökönyös bátyját Kalimdor-ból, s Illidan dühösen távozik.

Furion Stormrage és Tyrande Whisperwind a Világ Fa teljes mágikus hatalmát megidézik, miközben Thrall és Jaina Proudmoore reménytelenül kitart Archimonde támadása ellen. Mikor végül Archimonde-nek sikerül áttörnie, és megpróbálja elszívni a Világ Fa mágikus erejét, felemésztik és elpusztítják a varázslók és magának Nordrassil-nak (Világ Fa) az egyesült erői.

A Próféta felfedi magát, s kiderül, hogy ő Medivh, a mágus, aki egykoron megnyitotta a Sötét Kaput (Dark Portal). Azért jött, hogy végére járjon Azeroth feletti gyámkodásának, s átadja a gondnokságot az Embereknek, Orkoknak és Éj Elfeknek, kik végül fegyverszünetet kötöttek. Azeroth világa végre lassan a gyógyulás útjára léphet.


 
 

618: A Kalimdor déli Meddőin (Barrens) letelepült Orkok megalapítják Durotar új nemzetét.

Jaina Proudmoore és emberi túlélőkből álló csapata szintén a Meddőkön települ le, Kalimdor partjain állítva fel Theramore sziget erődjét.

A Szövetség túlélő Magas Elfei megroppanva a szülőföldjük elvesztése miatti fájdalomtól a bosszú magányos ösvényére lépnek, hogy igazságot szolgáltassanak a megmaradt Élőholtak és Démonok számára. Új eszméiket szimbolizálva kezdenek Vér Elfként (Blood Elves) hivatkozni magukra.

Arthasnak látomásai támadnak, melyben Ner?zhul Fagyott Trónját látja Northrend földjén.. e látomásokban a Lich király azonnal visszarendeli őt a jeges kontinensre.

Kil?jaeden az Ámító (Deceiver) feltűnik Illidan előtt, s arra utasítja, hogy pusztítsa el a Fagyott Trónt, mivel a Démonúr értesült arról, hogy a Lich király elárulta őt. Mindezek végén Illidan magához szólítja az ősi Naga fajt a tengerből, s Maelstrom Törött Szigeteihez (Broken Isles) hajózik. A Nagák a Magasan-Született (High-Borne) Azshara királynő leszármazottai, és hűséget fogadnak Illidannak. A Törött Szigetek rejtik Sargeras Sírját, melynek mélyén Illidan megszerzi a Sargeras Szeme nevű hatalmas démoni ereklyét. Illidan azt tervezi, hogy a Szem segítségével messziről elpusztítja a Jégkorona Gleccsert (Icecrown Glacier), s így teljesen elpusztíthatja a Korbácsot.

Dalaran romokban heverő városába utazva megpróbálja kivitelezni tervét. Terveit ugyanakkor nem bírja végrehajtani, mert Malfurion és Tyrande, Maiev Shadowsong (Árnydal) Őrzővel együtt közbeavatkozik, s megsemmisítik a Szemet, mielőtt a varázslat teljessé válna. Ráébredve, hogy mégsem képes a távolból megsemmisíteni Ner?zhul-t, Illidan úgy dönt, hogy elmenekül Azeroth-ból.
Dimenzionális kaput nyit a Külső Földre (Outland) és távozik, de Maiev, eltelve szenvedéllyel, s megszállottan a gondolattól, hogy elfogja Illidant, követi a Hitszegőt (Betrayer) a portálba. Furion és Tyrande visszatér Kalimdor földjére.

Kael és Vér Elfjei Garithos, a Tábornagy (Grand Marshal) táborába vonulnak, ahol új parancsokat kapnak. Garithos aprócska küldetéseinek teljesítését követően a Vér Elfek rábukkannak a Vashj Úrhölgy vezette Nagák egy csoportjára. Vashj felajánlja a Vér Elfeknek segítségét, mivel fajuk öröksége közös, s mindkettejük ellenségei az Élőholtak. Garithos azonban nem ismeri el a Naga - Vér Elf szövetséget, s bebörtönzi az elfeket, mint a Szövetség árulóit.

Vashj kiszabadítja tömlöcéből a kivégzésre várakozó Kaelt és elfjeit, majd mindkét faj kimenekül a labirintuson keresztül Dalaran utcáira, ahol végül visszatérnek a Külső Földre ugyanazon a kapun, melyen Archimonde Azeroth földjére lépett.

 

A megérkezésüket követően a Naga - Vér Elf erők Maiev Shadowsong csapatainak szorításából kiszabadítják Illidan-t. Illidan úgy dönt, hogy elpusztítja Magtheridon Mélység Urat, s meghódítja a Külső Földet, hogy elrejtőzhessen Kil?jaeden bosszúja elől. Míg Illidan csapatai (a megmaradt draeneik segítségével) teljesítik ezt a feladatot, képtelenek elrejtőzni Kil?jaeden-től, aki arra utasítja Illidan-t és csapatait, hogy térjenek vissza Northrend földjére, megsemmisíteni a Fagyott Trónt, különben a Démonúr elpusztítja őket..

Ahogy a Lich király ereje csökken, Démon Lovagok (Dread Knight) egy csoportja Lordaeron-ban magához ragadja a hatalmat a Korbács erőinek többsége felett s megpróbálja letaszítani a trónról Arthas királyt. Míg a lázadók sikeresen megszerzik a fővárost, Arthas elmenekül, s Northrend felé tart, hogy segítse a Lich királyt Illidan erőivel szemben.

Sylvanas Windrunner (Szélfutó), aki valaha Quel?Thalas Magas Elfjeinek Generálisa volt, most élőholt Sötét Vándor. Ner?zhul erejének gyengülésével Sylvanas visszaszerzi szabadságát, s úgy dönt, a saját útját járja, hogy nyomot hagyjon a világban. Azzal, hogy az egyik Démon Lovagot maga mellé állítja, már képes a másik kettőt legyőzni, s kitörni a Korbácsból. Ezt követően magukat Elhagyottaknak (Forsaken) nevezik.. s Sylvanas csapata Lordaeron Pusztulatán (Plaguelands) várja az esélyt, hogy felléphessen Arthas király és a Korbács ellen..

Miután elérte Northrend-et, Arthas-t egy Anub?arak nevű Kripta Lord segítí, hogy Illidan előtt elérje a Fagyott Trónt. Azjol-Nerub sötét és romos alagútjain áthaladva, számtalan veszéllyel szembenézve a Halál Lovag még időben megérkezik a Jégkorona gleccserhez. Illidan seregeit legyőzve, s megnyitva a börtön kapuját Arthas kihívja Illidan-t egy az egy elleni küzdelemben. A gaz, erkölcstelen küzdelemben Frostmourne ereje végül meghozza a győzelmet, Arthas belép a gleccserbe, míg Illidan vérbe fagyva a hóban marad. Miután kiszabadította a Lich királyt, Arthas testét megszállja az élőholt király, s a két gonosz lény eggyé válik. A Jégkorona gleccser tetején akövetkező lépésüket tervezik..

Mindeközben Orgrimmar ork városában a Rexxar néven ismert Mok?Nathal szövetkezik Thrall-al és a Hordával, hogy megvédje Durotar-t, mivel az Emberek megsértik határaikat. Azt gondolván, hogy a csapatok Jaina erődjéből, a Theramore szigetről jönnek, Thrall kiküldi Rexxart, remélve, hogy az Varázsló magyarázatot ad az ember invázió okaira. Sem Thrall, sem Rexxar nem tudja, hogy a megszálló seregek Lordearon-ból jöttek, s Kul Tiras pecsétjét viselik, a tagjai abból a tengerjáró népből valók, kiket Proudmoore Nagy Admirális, Jaina apja vezet..

619: Az Ősök Köre (Circle of Ancients) és más nagyhatalmú druidák egyesítik erőiket, hogy Teldrassil szigetén (Kalimdor északi partjainál) egy hatalmas új Világ Fát emeljenek. A fát szintén Teldrassil-nak nevezik el, ami anyanyelvükön ?A Föld Koronája?-t jelenti. Az Éj Elfek új otthonukat Teldrassil ágai között alakítják ki, hatalmas fákat, és zubogó folyókat hozva létre, melyek a végtelen éjszakában fürdenek, ahogy még az idők hajnalán hullott az Elfek földjére. Az Éj Elfek úgy gyűltek Teldrassilba, mint egy menedékbe, míg a Légió megmaradt démoni erőitől végleg megtisztul az Ashenvale Erdő Kalimdor-ban.

égy év telt el a Káosz Uralma óta, és újra viharfelhők gyülekeznek Azeroth lerombolt világa fölött. Mialatt a háborúban megfáradt fajok elkezdték újjáépíteni szétzúzott birodalmaikat, egy új veszedelem, ősi és baljós, ismét megfertőzni készül a világot.

A történet folytatódik...

 • A Szövetség városai:
  • Stormwind,Azeroth (Emberek)
  • Ironforge,Khaz Modan (Gnómok, Törpök)
  • Darnassus,Kalimdor (Éjtündék)
  • The Exodar,Kalimdor (Draeneiek) - WoW:TBC
 • A Horda városai:
  • Undercity,Lordaeron (Élőholtak)
  • Ogrimmar,Kalimdor (Orkok, Trollok)
  • Thunder Bluff,Kalimdor (Taurenek)
  • Silvermoon,Quelthalas (Vértündék) - WoW:TBC
 • Semleges városok:
  • Shattrath,Outland (Naaruk-Shatar,Aldor,Scyer,Lower City) - WoW:TBC

A Wrath of the Lich King (WotLK) kiegésztőben érkezik Dalaran,a varázslók városa,amit Kirin´Tor varázslói áthelyeztek Northrend Dragonblight nevű területe fölé.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bni

(Bencee, 2008.08.28 14:01)

Szentem ez egy igen igen szar oldl illtve kirra lett!!de télleg ugyhogy nagyon érdemes körülnézni!!
by--> uncsi tesód